10 idei pentru o după-amiază japoneză în Bucuresti

Tokyo și Kyoto nu sunt chiar la o aruncătură de băț, dar până să ajungi în Japonia, îți recomand 10 idei pentru a petrece o după-amiază japoneză în București.

1. Grădina japoneză din Herăstrău

Au înflorit cireșii din grădina japoneză! Dacă nu știai, avem așa ceva în Herăstrău, aproape de intrarea de la Arcul de Trimf. A fost amenajată cu sprijinul Ambasadei Japoniei în România și a Fundației Comemorative a Expoziției Mondiale Japoneze. Acolo poți să practici hanami (privitul florilor, în japoneză) sau te poți învârti printre cireși ca Chiyo, din filmul Memoriile unei gheișe.

gradina japoneza herastrau

 

2. Shiseido Spa

Dacă ai chef de leneveală, te poți bucura de o după-amiază japoneză la Shiseido Spa, din cadrul Stejarii Country Club. Decorul zonei de relaxare și a întregului spa, muzica, modul în care e servit ceaiul… toate aceste elemente te vor teleporta în Japonia. Trebuie să admiri (și să atingi, când nu se uită nimeni) kimono-urile vintage care decorează pereții încăperilor – sunt superbe!

 

shiseido spa

 

3. Tot Shiseido

Dacă tot treci pe acolo, îți recomand și un ritual facial cu produse Shiseido, realizat de Alina Agache, kinoterapeut la Stejarii Country Club. E extrem de talentată și te va relaxa de la prima atingere. Eu folosesc Shiseido în mod curent, pentru că am credința fermă că japonezii știu cel mai bine cum stă treaba cu îngrijirea pielii. OK, poate exagerez cu generalizarea, dar gândește-te că femeile nipone au în cultura lor un ritual de îngrijire a tenului din 5 (chiar și 6-7-8) pași, și arată extrem de tinere, la vârste la care noi suntem deja numite doamne.

produse shiseido

 

4. Japan Stone Spa

Dacă îți dorești o alternativă mai intimă, îți recomand alt spa de inspirație japoneză, din zona 1 mai. Japan Stone Spa a fost fondat de Antoaneta Manea (pentru prieteni, Betty) care a lucrat în Japonia ca estetician timp de un deceniu până să pună bazele acestui proiect. Dată fiind experiența ei, nu e de mirare că toate ritualurile respectă rigorile nipone, sau că locul e amenajat în mare parte cu elemente comandate din Japonia. Îți recomand un tratament facial tradițional, cu excremente de privighetoare (trust me), sauna japoneză și un ceai servit pe terasa verde.

 

japan stone spa

 

5. Kanpai Bistro

Deja avem câteva  restaurante japoneze în București, dar dacă ai poftă de un sushi delicios, pregătit de un chef japonez, îți recomand să vizitezi (sau să comanzi de la) Kanpai Bistro. Bucatele japoneze au foarte multă artă, și știu asta pentru că am urmat un curs de gătit care m-a convins că mai bine mănânc sushi de-a gata. Dar în urma recomandării unei colege am fost la Kanpai, și pot spune că îi sunt recunoscătoare pentru sugestie.

 

kanpai

 

6. Expoziția „Shunga. Arta erotică a stampelor ukiyo-e” de la Artmark

Până joi, 21 aprilie, când va avea loc licitația, poți admira la Artmark o colecție fascinantă de stampe Ukiyo-e, lucrări interzise în Japonia secolului XX, care au  inspirat artiști precum Toulouse-Lautrec, Beardsley, Rodin sau Picasso. Școala de artă Ukiyo-e este recunoscută pentru opere denumite shunga (“imaginile primăverii”, un eufemism pentru sex) și vei admira lucrările artiștilor Utamaro, Hokusai și Kunisada, care vor fi prezente și la licitație. Dacă te gândești la achiziții, află că prețurile de pornire încep de la 250 – 300 euro și pot ajunge până la 900 euro.

 

Shunga. Arta erotică a stampelor ukiyo-e

 

7. Piercing

Am înțeles de când eram (mult prea) mică faptul că japonezii sunt altfel, de când am găsit prin casă Rogojina de rugă a cărnii, o carte de Qing Yin Xiansheng. Nu, nu ți-o recomand (deși e o metaforă fantastică pentru contrastul dintre umanitate și instinct), ci te invit să citești Murakami. De data asta nu Haruki (care e deja pop culture), ci Ryu Murakami. Vei parcurge paginile cărții Piercing într-o singură după-amiază, care te va transpune în mintea unui străin. Doar atât îți zic. Eu mă întreb doar cui i-am împrumutat-o, n-o găsesc nicăieri.

 

piercing murakami

 

8. Machiaj de gheișă

În acest sezon, Margiela ne-a propus un machiaj care amintește de tenul pal, pudrat cu făină de orez, al gheișelor. Nu știu dacă acest look te caracterizează, dar poți să-l încerci, just for fun! Alături de un pahar cu sake.

 

margiela

 

9. Cei șapte samurai

La sfârșitul celor 3 ore, vei fi foarte fericită că te-ai uitat la acest film clasic, din anii ’50, îți va alimenta fascinația pentru cultura japoneză și te va convinge să le povestești despre Cei șapte samurai și prietenilor. Îți recomand să-ți continui seara cu filmul Shutter (nimeni nu face horror mai bine decât japonezii), sau, dacă ești gamer, cu oricare dintre jocurile Fatal Frame.

10. Istoria japoniei
 
Nu m-am mai amuzat așa copios demult! Cu clipul de mai jos, vei vedea istoria Japoniei compilată în 9 minute, și vei muri de râs :).

kisss lavinia gogu

There are 2 comments for this article
  1. Ana Maria Tatucu April 8, 2016 6:44 am

    Amuzanta istorie, dar chiar nu stiam ca se fac si la noi tratamente japoneze mai…aparte :).

    • Lavinia Gogu April 8, 2016 10:05 pm

      Da, se pare ca putem alege chiar dintr-o gama variata 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

1 × two =