Șarmul franțuzesc, demistificat: liberté, égalité & beauté!

Șarmul franțuzesc inspiră fascinație într-o măsură atât de halucinantă, încât a devenit un clișeu. Însă pot să te asigur că alura french are un magnetism cât se poate de real. Dar oare cum putem să-l împrumutăm și noi?

Sunt acel gen de persoană care dă click la articolele despre clișee franțuzești, care a citit cartea How to be Parisian și care nutrește o eternă fascinație față acel je ne sais quoi parizian. Cred că a pornit de la Catherine Deneuve, dar s-a amplificat cu fiecare vizită în Paris. Am observat femeile din cafenele, de pe străzi… inspiră clasă și rafinament în orice context. Chiar și în ploaie. Chiar și cu sneakersi. Chiar și când aleargă după metrou. Sunt elegante, dar într-un mod firesc, ca și cum nu s-ar fi străduit deloc. Și nu sunt deloc acel clișeu, precum Carrie Bradshow în Paris (aceea e fantezia americană a acestui termen). Pe de o altă parte, unele detalii (un accesoriu, o coordonare vestimentară sau un contrast) îți oferă impresia că totul este super-studiat. Pentru mine această performanță este un mister – dacă e să mă străduiesc eu, păi se vede! :D. Și de fiecare dată când vorbesc cu franțuzoaice, le întreb cele mai ciudate lucruri. De pildă:

“Cam cât te aranjezi de obicei înainte să ieși din casă”. Traducere: Te străduiești să fii cochetă sau îți vine natural? 

“Cât de des îți speli părul?” Traducere: Așa îți stă părul mereu, efortless cool? Sau te-ai coafat azi?

“Îți faci singură unghiile?” Traducere: “Nu-mi spune că ție chiar îți rezistă manichiura șapte zile, impecabilă!”

Nu m-am abținut de la acest gen de întrebari când am vorbit cu fetele citate mai jos și am pus accentul pe liberté, égalité & beauté.

 

Marine

Am cunoscut-o pe Marine la lansarea Chanel Espace Beauté din Baneasa Shopping City, în urmă cu vreo trei ani. Purta o rochie neagră, o împletitură lejeră și cred că avea doar mascara, așa că toate elementele look-ului se completau fără să concureze pentru atenție. Ulterior ne-am mai revăzut și la alte evenimente și am avut ocazia să-i observ stilul: clasic, actual și cât se poate de french! Mă uit adesea la story-urile ei de pe Instagram pentru că, locuind în Paris, filmează mereu orașul, foarte rar pe ea însăși. Însă pot să dezvălui că e persoana la care mă refeream mai devreme când zicem că franțuzoaicele sunt stylish și prin ploaie.

Secretele ei de beauty

“Într-o zi obișnuită, nu-mi ia foarte mult să-mi aranjez părul – e foarte fin și încerc să nu îl spăl zilnic. Iar realizarea unui pony tail îmi ia 30 de secunde! Din când în când mai încerc câte o coafură mai specială, însă de una singură. Îmi place să răsucesc părul pe o parte și să îl fixez cu o clemă.”

Cred că parfumul este cel mai important element al unui look, așa că testez mereu pe piele înainte să cumpăr, pentru că aroma poate să difere de la o persoană la alta. În general, aleg esențe light, care să nu miroasă pe un perimetru de 100 de metri… Cred că e un fel de agresiune olfactivă la adresa celor din jur. Prefer miresmele delicate și soft, sunt cele mai elegante.”

“Nu cred în diete, decât în scop medical. Am auzit odată că cel mai bun mod de a-ți alege alimentația e să-ți asculți corpul. De exemplu, dacă are nevoie de calciu, îți va fi poftă de iaurt și de brânză. Îmi place mult ideea pentru că îmi permite să mănânc tot ce vreau! ;)”

“Port mereu în geantă un balsam de buze și un anticearcăn. Unul dintre secretele mele e că nu apelez la retușuri decât în situații de urgență. Mă machiez dimineața înainte să merg la birou, iar înainte să ies seara, curăț tenul și aplic un machiaj fresh. Dacă ai timp, cel mai bine e să procedezi așa. Crede-mă, pielea ta îți va mulțumi.”

Charlène

Anul trecut am fost la o lansare de parfum la Paris, iar pentru că Charlène face parte din echipa Givenchy, am mers împreuna la pranz. Cred că până la restaurant a fost o plimbare de douăzeci de minute și nu mai știu cu ce eram încălțată, dar mi s-a părut că am făcut mult pe drum. Probabil tocurile erau de vină. Și Charlène purta tocuri, dar cu toate astea mergea cu relaxare dezarmantă, cu o postură nealterată (nici de găurile din pavaj). Avea ochii conturați într-o nuanță de indigo și purta un blush ce inspira un entuziasm contagios.

Secretele ei de beauty

“După ce îmi spăl părul, îl usuc cu capul în jos pentru a obține puțin volum, chiar dacă nu durează. Am firul extrem de drept.”

“Ritualul meu de îngrijire începe de la demachiere. Folosesc o spumă de curățare, apoi un serum iar la final, o cremă cu factor de protecție.”

“Cred că atunci când un machiaj e reușit, nu atrage atenția, ci pune în valoare femeia care îl poartă. Folosesc primer, apoi aplic fond de ten, anticearcăn, pudră și un voal de blush (majoritatea produselor Givenchy, desigur). Apoi folosesc un serum de gene Urban Decay ca bază, înainte să aplic o mascara neagră. Îmi place să-mi pun în evidență ochii verzi! Următorul pas sunt sprâncenele, folosesc un creion maro și un pic de fard de pleoape pentru a le retușa și a obține un rezultat clean și natural. La final, aplic un highlighter pe buze (are un efect deosebit), iar după aceea folosesc o nuanță de ruj roz sau nude și îl aplic cu pensula pentru un rezultat de lungă durată. Seara, singurul lucru pe care îl adaug în plus machiajului de zi e fardul de pleoape. Cel mai complex machiaj îmi ia aproximativ 20 de minute.”

“Îmi plac parfumurile dulci. De fiecare dată când miros un parfum nou, închid ochii și îmi imaginez persoana căruia îl voi dărui, pentru a-mi da seama dacă se potrivește cu personalitatea ei. Folosesc aceeași strategie și când îmi aleg parfumuri pentru mine.”

“Îmi place să mănânc dar și să gătesc, în special feluri pe bază de brânzeturi. Dar cel mai mult îmi plac deserturile, mai ales chiocolata și produsele de patiserie. Îmi e foarte greu să nu mă opresc în toate cofetăriile.”

Connie 

Connie nu este franțuzoaică, însă este una dintre primele persoane pe care le asociez mental cu șarmul french. Înainte să o văd în campanii și la evenimente, am remarcat-o într-un club. Purta o rochie neagră cu bretele foarte subțiri (înaltă, cu spatele drept) și se juca cu mâinile prin părul tuns bob. Am rămas cu privirea la ea chiar înainte să se întoarcă și să remarc cât e de grațioasă și de firească în eleganța ei, pentru că puteam să observ cum o priveau oamenii din jur. Și ce efect avea asupra lor. O prietenă a văzut că eram fascinată și mi-a zis că o urmărește pe Instagram. Asta fac și eu de atunci.

Secretele ei de beauty

“Îmi spăl parul în fiecare zi folosind șampon și balsam. Iarna, il usuc stand cu capul in jos cu feonul, iar vara îl las sa se usuce natural. Nu mă coafez niciodată, însă îl tund cel puțin o data la doua luni (breton & vârfuri). Dacă ar fi să dezvălui vreun secret, acesta ar putea fi dependența mea de highlights (șuvițe care par decolorate de soare, se obțin în vacanțe de vară și prin tapajul părului cu atingeri fine de pensulă cu pudră decolorantă).”

Mă aranjez la fel in fiecare zi după același ritual care îmi ia cam 45 de minute, indiferent unde m-aș duce :). Folosesc produse de skincare Kiehls și Fillerina și mă machiez la fel intotdeauna: cu anticearcăn, creion dermatograf negru sau la culoarea prunei, blush, iar seara port și ruj. Apelez la specialiști pentru manichiură și pedichiură.”

În alegerea parfumului am observat ca aleg aromele usor exotice si pudrate (Baccaratt Rouge, Maison Francis Kurkdjian & Iris Poudre, Frederic Malle).”

Dietă? Nu îmi impun dietă, dar cred că în mod firesc mănânc pește, fructe de mare, carne și salate. Aș putea spune că țin o dietă mediteraneană. Nu comand niciodată desert! Și fac sport! Îmi place să fumez și să beau un pahar de șampanie sau de vin alb în fiecare zi, sunt plăcerile mele vinovate.”

“Mă inspiră oamenii altfel, oamenii care au povești. Femeile îndrăgostite. Margaretele. Marea. Muzica. Bijuteriile vechi. Girafele. Cred că oamenii vulnerabili sunt mai frumoși și consider că educația și sensibilitatea reprezintă stilul, iar hainele și accesoriile ne acoperă apoi în mod firesc.”

 Concluzii

  • Franțuzoaicele sunt mult mai relaxate decât noi (care, precum femeile din Rusia și din Ucraina, avem tendința să ne dorim să fim absolut perfecte, să strălucim într-un mod orbitor).  Relaxarea e mult mai seducătoare decât efortul.
  • După aceste interviuri am realizat că fetele care au șarm franțuzesc pun pe primul plan starea de spirit: să se simtă bine în pielea lor, să facă ce le place, să mănânce ce-și doresc! În același timp, își cunosc atuurile și le pun în evidență și cred în cochetărie, însă nu cu prețul stării lor de bine.
  • Ce am remarcat de pe conturile de Instagram (unde multe dintre poze sunt cu spatele, cu peisaje iar selfie-urile sunt o mare raritate) este că nu au această nevoie de validare în măsura în care o avem noi. Bineînțeles, acum generalizez, însă în linii mari, acest fapt devine evident daca urmărești cîteva franțuzoaice. Simplitatea e într-adevăr cea mai înaltă formă de sofisticare.

be the first to comment on this article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

2 × four =