Cele mai fascinante acoperișuri, de la samurai până-n Valea Zânelor

În călătoriile mele am avut ocazia să admir niște acoperișuri absolut fascinante. Două dintre locurile despre care povestesc nu au nevoie de introducere pentru că sunt extrem de populare pe Instagram, iar unul pare înghețat în timp, din vremea samurailor.

Acoperișurile Gasshō-zukuri, din satul Ogimachi Japonia

În Shirakawa-go, în Prefectura Gifu din Japonia, e un sat care pare înghețat in timp, în perioada Edo, pe vremea shogunilor și a samurailor. Ogimachi este patrimoniu UNESCO, iar casele țărănești (denumite minka) vechi de peste 250 de ani au acoperișuri gassho-zukuri, în traducere liberă “mâini împreunate pentru rugăciune”.

Aceste acoperișuri sunt proiectate de așa natură încât unghiurile înguste să nu adune deloc zăpadă deloc în timpul iernilor dure din Japonia. Hoinărind prin acest sat istoric, am făcut multe poze, dintre care nici una reușită (așa e când călătorești cu familia, și nu cu fotografi profesioniști) însă am vizitat o fabrică antică de mătase, casa unui samurai foarte respectat si am mâncat într-un local o supă în care nu știam dacă în farfura mea sunt insecte sau legume. Erau niște legume extrem de ciudate. Dar Japonia e o cu totul altă poveste.

Era frig, iar soarele avea dinți. Cu toate astea, m-am plimbat fără griji pe străzile înzăpezite și mi-am luat înghețată – pentru asta am plătit scump când am ajuns în țară, cu multe zile de gripă. Și mi-am luat suverinuri vrăjite, care îmi păzesc dormitorul de spirite rele. De fapt, mă anunță doar de prezența lor, prin clinchete cristaline. Superb!

Acoperișurile Trulli din Alberobello, Bari, Italia

N-am apucat să admir acoperișurile trulli din Alberobello la apus, așa cum plănuisem, pentru că am ajuns seara. Cînd călătorești, socoteala de acasă nu se potrivește cu cea din târg. Să zicem doar că, deși eu eram la volan, cineva a ales un traseu greșit pe GPS, deci am bântuit toată ziua prin Puglia. N-are rost să lămuresc a cui a fost vina, probabil știi cum e cu micile ciocniri din călătorii. Alberobello e patrimoniu UNESCO, zona înfrățită cu  Shirakawa-go, din povestea de mai devreme.

Trulli fascinează atât amatorul de Instagram cât și călătorul de rând prin acoperișurile conice, construite fără nici o soluție de liant. Acoperișurile bizare, conice, sunt pictate cu simboluri magice, păgâne sau religioase (cruci, inimi, stele, semilune etc), la fel și pereții văruiți cu alb. Se spune că denumirea de trulli ar proveni din latinul trulla, care înseamnă cupolă din calcar.

 

Alberobello e un oraș construit în secret, deoarece contele Andrea Matteo Aquaviva a început construcția încălcând un decret regal, ce presupunea permisiune legală de la Ferdinand de Aragon (deh, erau rude) și bineînțeles, taxe în visteria statului. FYI, acoperișurile au fost cândva albe, dar timpul le-a măcinat culoarea, iar cupolele trulli au sex masculin și feminin (masculii au măcuilii denumite pinakkolo).

Castelul de lut Valea Zânelor, Porumbacu de Sus, Sibiu

Castelul de lut Valea Zânelor pare un loc parcă desprins din poveștile noastre, cu balauri, zmei și zburători. Și deși poate nu-și merită locul alături de  locuri medievale precum Alberobello sau Shirakawa-go, am fost de curând și pot spune că este o capodoperă a arhitecturii fanteziste. Probabil Gaudi ar fi fost mare fan.

Acest castel a fost ridicat recent de meșteri din Maramureș pe baza unei fundații din beton și pietre cu pereți din chirpici, și a izvorât din imaginația lui Răzvan Vasile, un publicitar care a renunțat la București în favoarea Maramureșului. “Tencuiala exterioară este de var și nisip și turnurile sunt din piatră de rău, zidite cu var și nisip. Totul este realizat cu materiale naturale, iar ferestrele şi uşile sunt diferite, fiecare cameră având intrarea sa separată.”, a explicat Răzvan Vasile, pentru casenaturale.org.

Probabil vă întrebați cum e înăuntru. Oh, sunt multe paie și miroase a fân și a poveste. Am înțeles că în curând camerele vor putea fi închiriate și… dacă aș ști unde, m-aș înscrie deja pe lista de așteptare.

 

 

be the first to comment on this article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

2 + ten =