Despre Lavinia

Varianta plictisitoare

Sunt de formaţie jurnalist. Şi parcă aud vocea bunicii mele: “erai jurnalistă serioasă dacă scriai despre politică…”. Ce pot să fac, frumuseţea mă obsedează de când mă stiu, mi se pare că valenţele acestui cuvânt sunt unica raţiune a vieţii. Alături de iubire. Şi i-am explicat asta bunicii: “Nici ciocolata nu e un aliment fără de care nu putem trăi, dar asta nu înseamnă că procesul de fabricaţie e floare la ureche. Şi, deşi nu e suficient de serioasă cât să încrunte pe cineva, ciocolata e foarte importantă. Pentru că ne face viaţa mai roz!”

Nu am reuşit să o conving, dar scriitori din beauty şi din alte domenii mi-au confirmat că nu e chiar uşor să scrii despre ceva aşa de abstract, cum e frumuseţea. Pentru mine e o provocare zi de zi, deşi activez de 12 ani în media. Mi-am început cariera online, şi am scris despre frumuseţe şi sănătate pentru eva.ro, idieta.ro şi la stiletto.ro (un proiect pe care l-am creat cu multă dragoste). Apoi am vrut să văd cum e şi de cealaltă parte a baricadei, şi am fost PR la UTV, apoi la Topline.

La un moment dat am câştigat o competiţie pentru job-ul de beauty editor la ELLE, locul în care am prins rădăcini timp de opt ani. Cât am scris pentru acest titlu, am urmat cursurile unui master în comunicare, un curs de make-up profesional, am explorat industria de beauty şi toate dedesubturile ei, de la cum se naşte un parfum, până la cum sunt coapte fardurile minerale sau cum se obţine artificial acidul hialuronic. Particip la masterclass-uri de tendinţe în machiaj, la congrese despre noutăţile medicinei estetice, şi chiar la conferinţe la Muzeul de Artă, dacă se vorbeşte despre frumuseţe. Încerc mereu lucruri noi. De fapt, la câte lucruri testez, cred că ziua în care voi arăta ofilită va fi ziua în voi simți că am trădat industria frumuseţii, pentru că va părea că toate inovaţiile ei sunt inutile.

Poziţia de beauty editor mi-a deschis multe drumuri şi îmi oferă zi de zi ocazia să vorbesc cu specialişti care sunt vârfuri de lance din toate feţetele industriei, de la parfumieri celebri, cercetători, make-up artişti şi alţi oameni pe care îi ascult cu nesaţ, pentru că ştiu că fiecare dintre mă învaţă ceva ce nu aş fi ştiut ieri. Sunt abonată şi la site-uri care mă updatează constant cu ultimele descoperiri din lumea medicală, ştiri pe care pur şi simplu le devorez. Mai mult, îmi place la nebunie să discut cu doctori, mi se pare că sunt cei mai fascinanţi oameni de pe Terra, deşi de multe ori e o provocare şi o responsabilitate foarte mare să le ambalez termenii specifici în articole, de aceea nu mă sfiesc să mă documentez temeinic când abordez o temă medicală. Îmi pun mereu întrebări şi încerc prin articolele pe care le semnez să transmit idei, dar mai ales emoţie.

Între timp, am părăsit echipa ELLE pentru a mă dedica în totalitate carierei de blogger și recent am început să creez content și pentru Youtube. În plus, predau un curs de beauty la școala de cursuri interactive afterwork Dalles GO.

Chiar şi după atâţia ani, am o satisfacţie nemărginită când mă gândesc că ideile dezvăluite de experţi, nopţile nedormite, gândurile frământate şi concluziile distilate de mine, toate ajung la tine, ca un mesaj în sticlă. Îmi dau seama că dacă te împarţi între familie, job şi pasiuni, nu ai un timp special destinat să te documentezi despre cum să fii mai frumoasă, cum să-ţi păstrezi sclipirea tinereţii sau cum să fii mai fericită. Nu susţin că aş deţine toate aceste răspunsuri, dar cred că e misiunea mea să-mi dedic tot timpul şi pasiunea pentru a le afla şi a ţi le dărui, ca pe o cutie cu bomboane de ciocolată. Ambalate în roz.

 

Varianta neoficială

Ador să alerg prin oraș, la evenimente, petreceri, întâlniri. Ştiu să apreciez o scurtătură în trafic, un loc chic, un deliciu gourmet (sau gurmand), un pahar de prosecco rece sau o conversaţie spumoasă. Îmi place să mă machiez şi să port tocuri stiletto, pentru că idealele mele de frumuseţe au jucat în filme alb-negru. Însă nu am mereu chef sau timp de aceste demersuri, pentru că cer un preludiu care se lasă cu poezie şi lumânări parfumate, iar dimineața abia îmi amintesc cum mă cheamă. Dar nu te lăsa păcălită de aparenţe –  dacă nu port ruj roşu într-o zi, asta nu înseamnă că nu mi-am petrecut o jumătate de oră cu măşti de exfoliere, iluminare, mişcări speciale de masaj sau alte obiceiuri cu care m-am contaminat de-a lungul carierei în domeniul frumuseţii.

Dacă în liceu consideram că machiajulul e ce mai important lucru (aveam cărţile lui Bobbi Brown şi ale lui Kevyn Aucoin la căpătâi), acum centrul de greutate al interesului meu pendulează între makeup, sănătate, întinerire, îngrijire şi răsfăţ. Mai ales răsfăţ. Sunt epicurană de vocaţie și cred că fericirea ne face frumoşi. Dar în mod paradoxal, când sunt îndrăgostită, nu sunt bună de nimic. Îmi place să înot, să fac yoga şi să îmi iau bicicleta la o tură pe Bulevardul Aviatorilor, în special când înfloresc teii. Mă relaxează să conduc în liniştea nopţii, când nu e trafic, şi toate semafoarele se sincronizează. Sunt cinefilă, pasionată de artă în toate formele ei, dar în special de muzică, care mă încarcă alături de alte excitante, precum cafeau, ceaiul negru sau pasiunea.

De multe ori am senzaţia că documentul blanc e singurul loc în care pot fi eu însămi, deși e o activitate care mă îmbie la introvertire. Când scriu, mă izolez în lumea mea – o utopie unde poţi găsi orice, de la fluturi, gene false, pagini din Minulescu sau frânturi de plimbări în Cişmigiu şi până la demoni din filme horror, scenarii apocaliptice, apusuri exotice pe care încă nu le-am văzut, sau scrisori de amor pe care nu am avut curajul să le trimit. Toate trăiesc în simbioză.

Sunt amalgamul oamenilor cu care am luat contact de-a lungul timpului, prin literatură, cultura pop sau viu grai. Şi am această teorie conform căreia fiecare carte sau link pe care ajunge la mine şi fiecare om pe care îl cunosc e destinat să mă găsească, să îmi arate ceva, să îmi schimbe perspectiva. Mă inspiră artiştii trecutului, influencerii zilelor noastre, prietenele mele, mama mea. Sunt idealistă, optimistă incurabilă și feministă (drepturi egale, atât). Port mereu la mine cremă de mâini, o miniatură din parfumul preferat şi o doză de sarcasm, pentru orice eventualitate. Pe scurt, şi în engleză, m-aș descrie: journalist, beauty expert, blogger, vlogger. Human.