Raiul e un loc pe Pământ

Maurițius e un colț de rai all inclusive, unde îți poți potoli setea de aventură, de diversitate, foamea de inedit, nevoia de deconectare sau de conectare la persoana iubită. Și îți poate hrăni atât curiozitatea cât și pofta de dulce.

Am descoperit raiul pe Pământ, insula trestiei de zahăr, într-o dimineață innorată. Și acum, pe când beau un ceai de vanilie îndulcit cristale brune din trestie, îmi amintesc de prima cafea savurată în Mauritius. După un zbor de 15 ore, cu escala în Frankfurt inclusă, încă aveam chef să citesc, pentru că energia emisferei sudice te cuprinde de îndată ce inspiri aerul ușor sărat ce cuprinde acest tărâm. Iar cafeaua mi-a fost servită cu trei tipuri de zahăr (din zecile pe care le poți descoperi acolo).

De fapt, mă înviorasem puțin mai devreme, pentru că de îndată ce am ajuns la hotelul de cinci stele, am fost întâmpinată cu prosoape reci, aromate cu lemongrass (aroma de care m-am îndrăgostit acum ceva vreme, în Thailanda) să-mi răcoresc pielea, mâinile, sufletul… și parcă am uitat vicisitudine drumului lung, de deadline-uri, de dorințe sau de temeri.

Am senzația că mindfulness-ul e una dintre obsesiile epocii noastre. De fapt, a intrat deja de ceva vreme în vocabularul nostru de bază și se referă la valorificarea și glorificarea momentului prezent, nu doar la meditația de acest tip. Scopul e să nu te lași furat de trecut sau hipnotizat de vreun viitor mai mult sau mai puțin probabil, ci să trăiești clipa. Însă carpe diem e o misiune atât de firească atunci când spargi rutina zilelor trase la indigo pentru a te lăsa încântat, stimulat, vrăjit. Când admiri cristalul turcoaz al valurilor cum se fărâmițează cuminte și dispare în nisipul alb și fin; Când vezi cum Steaua Polară și Carul Mare se ivesc într-un petec complet neașteptat de cer; Când vegetația luxuriantă îți mângâie retina, iar parfumul de frangipani, mirosul; Când muntele vulcanic se împletește armonios cu Oceanul; Sau când auzi povești pe care nu le știai ieri… pur și simplu nu ai cum să nu fii absorbit de clipă.

Însă, dincolo de poezia insulei Mauritius care nu m-a cuprins doar pe mine, ci și pe milioane de iubitori de frumos și de Instagram. Sau pe Mark Twain, care zicea că “raiul a fost copiat după Mauritius”. Această insulă din Oceanul Indian îți poate oferi o vacanță completă, care te vindecă holistic. Nu este vorba doar despre plaje ravisante (cum se spune despre Maldive), doar despre diversitate culturală sau doar despre aventură, ori activități nautice (probabil știi la ce destinații populare mă refer). Nu. Mauritius, ca destinație, este un colț de rai all inclusive, unde îți poți potoli setea de aventură, de sublim, foamea de inedit, nevoia de deconectare, de conectare la sine sau la persoana iubită. Și, foarte important: îți poate hrăni curiozitatea, dar și pofta de dulce.

Am văzut insula Mauritius prin Eturia (o agenție de turism alături de care am descoperit și alte minuni ale lumii, precum Piramidele din Giza, pe Cristos Mântuitorul din Rio sau Machu Picchu). Și pentru că sunt foarte multe resurse de informare, aș vrea să pun accentul pe experiență în sine. Pe experiența emoțională, care te poate satisface indiferent că te definești ca intelectual, aventurier, explorator sau simplu turist. Pentru că odată ce se așterne timpul pe o amintire, rămâi doar cu ce ai simțit. Și poate fi suficient.

Ce trebuie să știi?

Pe parcursul descoperirii insulei, care este doar puțin mai mare decât Bucureștiul, observi aerul colonial în arhitectură, dar și în varietatea culturală. Mauritius era pustie până să fie descoperită mai întâi de arabi, apoi a fost abandonată. Apoi, a fost colonizată și botezată de olandezi, după Prințul Maurice de Orange (Mauritius e în latină), care au adus sclavi din teritoriile africane și au dus la extincție pasărea Dodo, iconică pentru insulă.

După ce a fost părăsită din nou, insula a fost colonizată de francezi o vreme , apoi de Imperiul Britanic, care a adăugat melanjului de sclavi oameni din India și China. Astfel, poporul creol e ca un mozaic de limbi, religii, bucătării și contraste. Comunicarea administrativă se face în limba engleză, cea din presă e în franceză, iar colocvial se vorbește creola – un fel de franceză simplistă. Și mi s-a părut foarte interesant că, deși toți mauritienii cu care am vorbit spuneau că se definesc ca mauritieni, indiferent că proveneau din Africa sau din Franța, comunitățile își conservă identitatea culturală.

Spre exemplu, o specialistă PR de la un hotel îmi povestea că, deși familia ei, cu rădăcini în Franța, e stabilită în Mauritius de zece generații, părinții ei se uită la televizor la M6, iar părinții soțului (britanici, foști coloniști) se uită la BBC – deci nu la posturi locale. Și am întrebat-o la ce se uită ea: “Ah, la posturi franțuzești, mais bien sûr!”.  Adevărul e că, deși sclavia a fost abolită în 1835, din câte am observat, în servicii lucrează mai mult persoane de origine africană, middle managementul e compus din indieni și chinezi, iar top managementul de francezi și englezi.

 

Ce poți să vizitezi?

Mauritius te surprinde la fiecare pas, dar cred că contrastul vizual preferat a fost cel dintre Oceanul Indian și muntele vulcanic Le Morne – Patrimoniu UNESCO. Aici s-a petrecut una dintre cele mai mari drame din istoria insulei, deoarece piscurile împădurite și peșterile au servit ca adăpost unor sclavi care evadaseră din lanțurile franțuzești. Iar când au văzut apropiindu-se un vas britanic care intenționa să îi anunțe de eliberarea lor, de frica morții în chinuri și tortură, aceștia s-au aruncat de pe stânci în speranța că vor sfârși liberi, în Ocean. Dar s-au prăbușit pe stânci. Le Morne e un simbol a luptei pentru idealuri universale precum libertatea sau rezistență împotriva opresiunii, evenimente care ne amintesc de trecutul sângeros al insulei. În present, aici poți să-ți exersezi și abilitățile de cățărător.

fbt

 Apoi, merită să vezi La Château de Labourdonnais, o casă care a servit ca reședință pentru familia Wiehe timp de 150 de ani – vizitarea acestui loc îți va lămuri multe dileme în legătură cu stilul de viață din vremuri coloniale, de la arhitectură la micile detalii care te teleportează în timp. Nu rata nici idilica Biserică cu acoperiş roşu de la Cap Malheureux (poate chiar cu prilejul căsătoriei?), este absolut fermecătoare și pare ideală pentru o ceremonie intimă.

Trebuie să vezi și Sir Seewoosagur Ramgoolam, prima grădină botanică din emisfera sudică, celebră pentru nuferii uriași. Însă dacă nu-I prinzi în floare, nu te întrista, oricum vei fi vrăjit de varietatea de plante exotice și de de toate acele nuanțe de verde.

Apropo de varietate cromatică, Pământul cu şapte culori este o zonă în partea de S-V a insulei cu dune pictate de natură culori diferite, de la roșu, la violet, albastru, roșu, maro, violet și  galben – nuanțe create prin melanjul lavei cu diverse minerale din sol… cenușă vulcanică, practic. Avertisment: tonurile pot varia, în funcție de momentul zilei, dar sincer, n-am văzut un fenomen mai fascinate de la Muntele Curcubeu încoace.

Tot în zonă, poți să vezi și cascada Chamarel, care se revarsă pe o lungime 100 de metri. Probabil îți va lua 20 de minute să o admire în toată splendoarea, însă vei petrece cel puțin o oră în Muzeul Ciudățeniilor din Chamarel unde te vei simți ca Alice în Țara Minunilor, proaspăt căzută în hăul mesmerizant. Sau, cel puțin, pozele tale de pe social media vor arăta așa.

Apoi, dacă ești amatoare de shopping sau dacă negocierea se numără printre pasiunile tale, îți recomand bazarul din Port-Louis, capitala Mauritiană, pentru mirodenii, perle de cultură ieftine, eșarfe de cașmir și bumbac de bună calitate. Pentru suveniruri, ceai de vanilie și rom, te poți opri la un supermarket.

Relaxare și aventură

Trestia de zahăr și turismul sunt principalii piloni ai economiei din Mauritius, deci nu e de mirare că sunt peste 200 de hoteluri, pentru toate toate gusturile (am scris despre hotelurile mele preferate pe elle.ro), de la locuri ideale pentru luna de miere, pentru familii, pentru persoanele interesate de sustenabilitate, de lux, de intimidate… practic, indiferent de cât de exigent ai fi în în preferințele tale, poți descoperi locul ideal printre multitudinea de oferte.

Important e să ajungi să te bucuri de un loc pe o plajă cu nisip fin, de unde să privești marea în zeci de nuanțe de albastru cu serenitate, adică fără frică de tsunami sau de rechini: totul, de la diversitatea paletei cromatice a Oceanului și până la protecția față de pericolele menționate se datorează recifului de corali. Și dacă tot nu sunt prădători, te poți bucura din plin de sporturi nautice. Aici poți face kitesurfing, schi nautic, snorkeling, scuba diving, sau te poți plimba cu o barcă cu fundul transparent să admiri viața marină sau să înoți cu delfinii.

Dacă ai gusturi burgheze, află că terenurile de golf sunt nelipsite din aproape niciun hotel, sau vor fi într-o locație apropiată. Iar spa-urile sunt absolute sublime, cu multe produse locale, dar și cu branduri de skincare de renume internațional – în Mauritius, luxul e la el acasă.

Apoi, în funcție de hotelul ales, te poți bucura în timpul sejurului ales de lecții de yoga, de meditație, de ateliere de sustenabilitate. Pe scurt, pot să-ți garantez că nu te vei plictisi deloc.

Ce  trebuie să guști

Culturi întinse de trestie de zahăr, papaya, litchi, ananas, cocotieri. Da, trebuie să guști măcar câteva dintre zecile de tipuri de zahăr din trestie pe care le găsești aici. Bineînțeles, și fructele exotice au alt gust când nu sunt de import. Dar romul… simplu, distilat din trestie de zahăr, sau fructat cu arome locale, trebuie gustat. În fiecare zi. Vizitează o distilerie degustă în voie și fă-ți provizii pentru acasă – este un suvenir ideal pentru cei dragi.

Dacă ești mai degrabă pasionat de vin, poți găsi un Shiraz sau un Chardonnay de calitate bună în aproape cu ușurință, deoarece Africa de Sud e aproape. Majoritatea hotelurilor de 5 stele au crame, somelieri și oferă posibilitatea unei degustări de vin – iată o idée pentru o seară rafinată.

Bucătăria creolă îmi amintește cel mai multe de India, with a twist. Dar are și influențe africane și chinezești. Practic, poți fi sigur că toate simțurile tale vor fi intrigate și mesmerizate de gastronomia locală. Iar dacă nu ești fanul condimentelor, află ca majoritatea restaurantelor cu specific internațional sunt la standard europene (cu majoritatea ingredientelor familiar, de import), iar în restaurantele din diferite bucătării specific (tailandeză, libaneză, indiană) respectă toate standardele.

De menționat e că pentru a călători în Mauritius nu ai nevoie de vaccine sau de alte precauții. Apoi, alegerea hotelului e crucială (dacă ai ghinion, poți sfârși la o plajă ca la 2 mai), de aceea îți recomand serviciile unei agenții specializate în vacanțe exotice, precum Eturia. Eu voi reveni în Mauritius în mod sigur. Nu de alta, dar mi-am uitat ochelarii de soare pe marginea piscine hotelului Royal Palm Beachcomber Luxury. Deci nu prea am de ales.

 

be the first to comment on this article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

13 + sixteen =