Călcâiul lui Ahile al sportivilor de elită
Deși par invincibili, ca niște zei olimpieni, se pare că și sportivii de performanță au slăbiciunile lor, cel puțin asta am aflat în urma participării la Perio Link Night, o conferință organizată de Sunstar Foundation la Amsterdam.
De multe ori îmi scapă informații importante, precum titlurile unor cărți care mi-au placut foarte mult, zilele de naștere ale celor apropiați sau date istorice, tocmai când vreau să impresionez cu vasta mea cultură într-o conversație. Mi se întâmplă chiar să îmi amintească prietenele mele despre anumite evenimente sau persoane din viața mea (!). Le numesc lapsusuri, și nu, nu sunt îngrijorată deloc. Pentru că, în schimb, sunt o enciclopedie ambulantă pentru tot felul de studii legate de sănătate, genetică, nutriție și cam tot ce publica iflscience.com și alte jurnale medicale și de știință. Practic, mă poți trezi din somn și să ma surprinzi cu o temă, sunt șanse mari să fi citit mai multe studii și să-mi fi distilat deja o părere.
De aceea am fost foarte entuziasmată să răspund invitației brandului Sunstar Gum Romania de a participa la Perio Link Night, un eveniment organizat de Sunstar Foundation la Amsterdam, care urma că dezvăluie niște studii noi în urma cărora s-a constatat că sănătatea orală este călcâiul lui Ahile al sportivilor de performață. Conferința a avut loc la A’Dam Tower, un loc ce oferă o panoramă splendidă a orașului bicicletelor. Mai mult decât atât, am mers însoțită de medicul meu stomatolog, Adrian Mina (unul dintre cei mai apreciați stomatologi din România), în care am învățat să mă încred orbește atunci când vine vorba de sănătatea mea orală; eram convinsă că îmi va oferi lămuriri suplimentare legate de studii.
Ce am aflat e că jumătate dintre atleții de performanță trebuie să acorde o atenție sporită sănătății orale, conform speaker-ilor dr. Ian Needleman, Profseor de Periodontologie la University College London, dr. Mike Loosemore, Chief Medical Office la pentru echipa olipică de box britanică și dr. Marzia Massignani, Senior Manager of Scientific Affairs la Sunstar. Iar atleți precum Anthony Joshua, boxer and campion la greutăți sau Christian Zorzi skior de performanță, au declarat că performanța lor a fost afectată de sănătatea orală deficitară.
Studiile dezvăluite în cadrul conferinței au arătat că atleții de elită au parte de probleme dentare severe care de obicei nu sunt tratate până nu intervine durerea. Cauzele principale sunt antrenamentele istovitoare în condiții extreme, consumul de băuturi energizante ce conțin zahăr și gura uscată, care devine un mediu propice pentru înmulțirea bacteriilor. Însă sănătatea orală afectează întregul organism conform dr. Needleman: “Nu este vorba doar despre gingii sănătoase, ci și despre performanță”, a declarat în cadrul conferinței.
Care este legătura dintre performanță sportivă și sănătate orală? Atunci când sunt neglijate, problemele dentare pot destabiliza un sportiv în cadrul unei competiții, îl pot face să lipsească de la antrenamente și în plus, inflamația de la nivelul gurii are consecințe asupra întregului organism. Conform studiilor medicului Needleman, 45% dintre atleți declară că au probleme orale, precum carii sau sensibilitate dentară și aproape 20% confirmă că acest lucru le afectează calitatea vieții.
Însă dr Massignani, reprezentatul Sunstar Foundation, crede că aceste probleme pot fi remediate prin educație, o alimentație corespunzătoare, o igienă orală riguroasă (spălatul dinților de două ori pe zi, periaj interdental, folosirea apei de gură) și cel puțin două vizite la stomatolog pe an, pentru ca medicul să se asigure că totul este în parametri optimi. Conform, dr. Massignani, este momentul să avem o abordare holistică asupra sănătății.
Mai jos poți vedea un clip cu mai multe informații de la Perio Link Night, iar la secunda 00:14, m-am văzut așezându-mă pe scaun. Pentru că dacă n-ar fi, nu s-ar povesti!
Comments