Dana Miricioiu, un medic îndrăgostit de frumos

Pasionată de pictură, de frumos, îndrăgostită de beneficiile estetice pe care laserul le oferă pielii, Dana Miricioiu, medic specialist în chirurgie plastică, e unul dintre doctorii în care am încredere. 

Pentru că, dincolo de expertiza ei științifică, de activitatea de speaker la congrese medicale, de pasiunea pentru laserele hi tech sau de intuiția sa nativă pentru estetică, Dana are o viziune clară asupra simetriei și a versatilității frumuseții. Deși îi trecusem de multe ori pragul clinicii Class MediSpa, am ajuns să o cunosc mai bine pe Dana atunci când am mers împreună la Conferinţa ”Imaginea din oglindă”, susţinută de prof. univ. dr. Adina Nanu. Și, deși nu mai erau locuri în sală, și am stat chinuite pe tot parcursul discursului, Dana (care era extrem de elegantă și purta tocuri halucinante, pentru că urma să meargă la o petrecere) a rămas până la sfârșit stând în picioare sau pe un colț mic de scaun, sorbind fiecare cuvânt din discursul Adinei Nanu. Pentru că se vorbea despre frumusețe.

Ce este frumusețea, prin ochii tăi?

Frumusețea fizică este percepută diferit de fiecare dintre noi. În meseria mea, lucrez cu percepția frumosului, cu vulnerabilitățile și sentimentele de regăsire. Pot să definesc frumusetea ca fiind suma tuturor părților care ne cuprind trupul, sufletul, imaginația și cuvintele pe care le rostim. Totul se află într-un echilibru și este un întreg. Nu am privit niciodată frumusețea ca fiind o valoare absolută. Pentru că, în viziunea mea, nu va putea fi încadrată nici în forme geometrice și nici în formule matematice. Ea nu se găsește doar pe chipul nostru, ci și în trăirile și în motivațiile fiecăruia dintre noi. Frumuseţea este un stil de viaţă!

Cum ai pornit pe calea medicinei estetice?

Din anul al doilea de facultate. Chiuleam de la cursuri și mă duceam la Spitalul de Arși, mulțumind universului că Profesorul Agrippa Ionescu îmi dădea voie să stau măcar lipită de pereții sălii de operații. Acolo am văzut pentru prima dată cum se lucrează cu pielea umană. Cât de viu este acest organ și ce mult poate să fie respectat. Cât de multe exprimă și câte experiențe poate înmagazina. Am realizat atunci, mai mult decât oricând, că pielea noastră “transpiră” sentimentele, motivațiile, dorințele noastre… Și că, dacă o înțelegem, putem să aflăm răspunsuri la multe din întrebările pe care ni le punem despre noi. Și nu e poezie ce am spus. E un adevăr.

Care sunt lucrurile care te inspiră zi de zi?

Armonia. În tot și în toate. Șevaletul meu de pe terasa colorată și plină de plante verzi. Și povestea oferită de fiecare pacient care mi se destăinuie.

Care sunt intervențiile esetice cele mai cerute în cabinetul tău?

Dacă înainte de introducerea intervențiilor laser pacientele nu se gândeau decât la intervenții chirurgicale, odată cu lărgirea paletei de tratamente prin procedurile care regenerează pielea și care tratează multe din afecțiunile ei, pacientele sunt mult mai atente cu ele însele. Și preferă să vină periodic pentru că au înteles că se poate face ceva preventiv pentru prelungirea frumuseții în timp. De ceva ani, realizez intervenții laser cu cel mai performant aparat din lume, care nu doar ca remodelează pielea, ci inversează mecanismul genetic al îmbătrânirii. Poate părea o utopie, dar chiar așa se întâmplă. Au fost realizate studii de Stanford University timp de 10 ani, observându-se că tratamentele efectuate periodic au rolul de a… inversa genele. Gene tinere iau locul celor îmbătrânite. Cum? Prin faptul că acest laser acționează la nivel genomic.

Care sunt operațiile care îți aduc cea mai mare satisfacție profesională?

Satisfacția profesională o primesc în momentul în care văd zâmbetul pacientei în fața oglinzii. Fie că vorbim despre mărire de sâni, peeling-uri laser, lipoaspirații laser sau injecții cu botox sau acid hialuronic, rezultatul fiecărei intervenții în asta se concentrează. Este adevarat că sunt foarte mulțumită de rezultatele pe care le am în ultima perioadă cu noul laser cu care fac lipoaspirații și intervenții pentru celulită. Cu atât mai mult cu cât am fost prima în Europa care a introdus acest laser. A fost o nouă provocare pentru mine și mă bucur că am reușit.

Cum crezi că s-au schimbat preferințele estetice ale româncelor în ultimii ani?

Față de ultimii ani, pacientele care apelează la intervenții estetice au început să învețe, să înțelegă și să aplice principiul conform căruia e mai bine să prevenim decât să tratam. Pentru că este valabil și în acest domeniu. Dar nu într-o proporție atât de mare încât să se schimbe părerile care, din păcate și total eronat, pun la zid chirurgia estetică, aceasta fiind asimilată cu “femeile de plastic” sau “artificiale”. În România încă există mentalitatea conform căreia cu o cremă rezolvăm tot: o piele lăsată, cicatrici și, mai ales, riduri. Ceea ce nu este absolut deloc adevărat. Pacienții din România încă vor ca rezultatul să reprezinte o îmbunătățire de 100%, să se producă…”mâine”, să nu fie deloc invaziv și nici să aibă vreun discomfort. Încă se caută acea baghetă magică prin care își pot rezolva problemele estetice, consumând financiar mult mai mult decât dacă ar fi apelat la o intervenție consfințită de forurile superioare din domeniul medical și estetic. Iar când realizează că au pierdut, poate fi cam târziu, pierzând de fapt lupta cu…timpul.

Dacă ar fi să numești o intervenție care este extrem de eficientă, dar nu (suficient de) populară, care ar fi aceea?

Laserul pentru creșterea fermității pielii și hidratarea pielii cu acid hialuronic. Poate că sunt cunoscute cele două, dar nu sunt aplicate atât de des cum ar trebui. Ele asigură cel mai bun suport pentru a avea mai târziu o piele sănatoasă în primul rând. Și apoi frumoasă. Astfel încât să recomandăm lifting-ul chiurgical cât mai târziu.

Care sunt tendințele în medicina estetică, încotro ne îndreptăm?

Există descoperiri în ultimul timp, care revoluționează domeniul chirurgiei estetice, așa cum îl știam până acum. Laserul este cea mai mare descoperire în rândul intervențiilor estetice. Pentru că tratează probleme estetice, cum ar fi: ridurile, cicatricile post-operatorii, post-traumatice sau post acnee, leziunile pigmentare sau afecțiunile vasculare. De asemenea, previne îmbătrânirea prematură a pielii prin intervenții invazive sau non-invazive, care regenerează și remodelează pielea. Făcute din timp, pot preveni îmbătrânirea prematură a pielii și amână efectuarea intervențiilor chirurgicale pe cât mai târziu posibil. Pacienții au început să înțeleagă că depășirea armoniei și a bunului gust nu reprezintă deziderate ale chirurgiei estetice și, deci, nici ale noastre, ale chirurgilor esteticieni. În ultimul timp, oamenii au început încet-încet să nu mai asocieze rezulatele dezastruoase și exagerate promovate prin anumite instrumente media cu rezultatele reale, cele pe care le dorim și le recomandăm.

Ce sfat le-ai oferi femeilor care cochetează cu ideea de a recurge la inovațiile medicinei estetice?

Le-aș spune că nu trebuie să atingă perfecțiunea, pentru că nu acesta este scopul intervențiilor estetice, ci acela de remodelare armonioasă a anumitor defecte fizice reale, care pot produce un complex psihologic. Pacientul trebuie să știe că și chirurgia estetică are limite și riscuri, ca orice fel de intervenție! Și le va avea în continuare! Chirurgia estetică nu este o “formulă matematică” perfectă. Nu se poate garanta obținerea unui rezultat imaginat de către el sau simulat prin tehnici fotografice. Nu vindem iluzii, nu suntem roboți și nici magicieni, ci încercăm cu toată dăruirea și știința noastră să facem tot ce ne stă în putință pentru a îmbunatăți calități care, dintr-un motiv sau altul, au dispărut. Și pe care nu le putem schimba nici cu creme, nici cu machiaj și nici cu haine frumos croite. Le-aș mai spune că, pentru a apela la intervențiile estetice, trebuie să aibă un motiv, o cauză reală pentru care sunt solicitate. Imperfecțunile care stau la baza solicitărilor trebuie să fie adevărate și nu construite de imaginație. Și spun asta pentru că există situații în care pacientul solicită intervenția (fie ea doar o injectare cu acid hialuronic sau o intervenție chirugicală laborioasă), exagerând deficitul de imagine. Dacă defectul este imaginar, atunci intervenția nu va elimina niciodată acel așa-zis complex, pentru că… nu a existat nici un substrat anatomic sau funcțional pe care să se poata lucra. Pacientul va fi în continuare nemulțumit și nu va cunoaște satisfacția, indiferent la câte intervenții ar recurge.

Care sunt hobby-urile care îți aduc bucurie?

Pictura. Mă detașează de tot ce e în jur. Este un proces creativ diferit față de o intervenție estetică. Pentru că, în sala de operatii sau în fața pacientului, răspunderea pentru fiecare înțepătură a pielii este colosală, și asta mă ține în alertă non-stop, chiar dacă am făcut acea intervenție de mii și mii de ori. Atunci când pictez îmi aștern pe pânză viziunea mea și doar a mea. În lucrul cu pacienții, părerea lor ocupă primul plan. Și lucrăm împreună, cu oglinda în mână. În fața picturii mele, oglinda e doar imaginația. Iar dacă nuanțele nu mi-au ieșit așa cum îmi doream, le pot schimba. Intervențiile estetice nu îmi oferă această libertate. Ce am făcut, acolo rămâne. De aceea, atunci când toți îmi spun că am o meserie frumoasă, le răspund ca este cu mult mai greu decât pare, că implicarea și răspunderea sunt elementele cheie ale acestui domeniu. Pentru că, în chirugia estetică nu vorbim doar despre frumusețe, ci și despre modul în care e percepută ea.

Dacă ai putea să-ți alegi o super-putere, care ar fi aceea?

Ar fi aceea care descrețește frunțile oamenilor, le oferă un motiv să zâmbească și care îi face să înțeleagă că în orice moment poți vedea partea bună a lucrurilor, și pot să fie fericiți. Cum s-ar numi puterea asta? Habar nu am nici dacă există. Așa că hai să o inventăm!

kisss lavinia gogu

 

be the first to comment on this article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

16 − five =