Frumusețe, fără cruzime

Internetul a deschis conducta filmulețelor simpatice cu animale, pe care ne place să le share-uim cu prietenele noastre, pentru a le oferi un zâmbet. Dar, odată cu vizionarea micilor poznași, cred că, măcar în mod subconștient, am început să ne dăm seama că și ei iubesc, se joacă, regretă, invidiază. Pe scurt, nu ne mai putem ascunde după cireș. Animalele au emoții. Sunt ca noi.

OK, acum să nu îți imaginezi că mă pregătesc să blamez companiile care testează produse pe animale. Ar fi o ipocrizie din partea mea, din moment ce am beneficiat atât de mult (și încă beneficiez) de pe urma sacrificiului necuvântătoarelor. Și nu vreau să mă gândesc câte au suferit, pentru ca eu să mă dau liniștită cu mascara, să nu-mi fie teamă că orbesc atunci când îmi intră șamponul în ochi, și să știu că loțiunile au proporțiile chimice ideale, pentru a-mi aduce beneficii. Vezi, de aceea testăm pe animale. Pentru că sunt ca noi!

Însă am o veste bună! Industria cosmetică face eforturi pentru a migra într-o zonă cruelty free. Pe baza concluziilor adunate până acum, s-a căpătat know how-ul de bază, iar lista brandurilor de cosmetice green e din ce în ce mai generoasă, de la un an la altul. Însă e un proces destul de lent, pentru că în unele țări testarea pe animale este obligatorie. Iar, din punct de vedere economic, dacă ingredientele noi s-ar testa pe grefe de piele umană, creată în laborator (varianta ideală), prețul cosmeticelor ar face un salt simțitor, îmi imaginez eu.

Am făcut o listă a nouă 9 companii cosmetice pe care le găsești și la noi și care declară că nu testează pe animale. Am inclus atât mărci accesibile, îndrăznețe, cât și branduri de lux. Nu știu exact pe cine testează, dar știu că m-aș oferi voluntar într-o secundă,  dacă mi-ar asculta rugămintea: Fără cruzime, vă rog!

1. Eisenberg

Eisenberg e un brand de skincare și parfumerie lux, lansat recent la noi, fondat de José Eisenberg, un antreprenor inovator în domeniul cosmeticii, care a copilărit în România. José și-a dorit să schimbe industria în bine, astfel, toate produsele ce-i poartă numele trec printr-un proces complex și elaborat de testare medicală, care nu e efectuată pe animale. Iar compoziția deliciilor tactile și olfactive, disponibile exclusiv în Parfumeriile Douglas, este green!

eisenberg

 

2.The Body Shop

The Body Shop e unul dintre primele branduri care au început să producă cosmetice cruelty free! Și, pe lângă deschiderea acestui drum, fondatoarea companiei, Anita Roddick, impus filosofia Enrich not Exploit, pentru protejarea mediului de unde sunt extrase materiile prime.

1 the body shop

 

3.Too faced

Too Faced e una dintre cele mai fun companii cosmetice! Produsele au niște denumiri senzaționale (de genul Better than sex Mascara) și oferă texturi naturale cu efecte speciale. Totul #crueltyfree! Le găsești în Sephora sau le poți comanda de pe magazinul online www.sephora.ro.

2 too-faced

 

4.Ellis Faas

Întreaga colecție Ellis Faas este compusă din cosmetice fluide, încapsulate în recipiente de tip stilou, cu aplicator sub forma de pensulă sau burețel. Texturile se topesc pe ten, ca o a doua piele. Toate nuanțele produselor sunt inspirate din culorile proprii corpului uman, iar acest brand exclusivist, pe care îl găsești în magazinele Elysee, nu testează pe animale.

ellis faas

 

5.Urban Decay

Urban Decay e un brand genial, care ne oferă culori intense și îndrăznețe, care vibrează odată cu orașul. Mai mult, marca are certificare PETA, care atestă că nu testează pe animale! Poți găsi produsele Urban Decay în Sephora sau le poți comanda de pe magazinul online www.sephora.ro.

3 urban decay

 

6.By Terry

By Terry e un brand de lux, cu texturi fine, onctuoase, arome subtile… cosmeticele sunt absolut irezistibile! Și arată prietenie animalelor! (Disponibil la Madison Perfumery).

by terry

 

7.Anastasia Beverly Hills

Sunt atât de mândră! Anastasia Beverly Hills, brand-ul fondat de românca Anastasia Soare, nu testează pe animale. În plus, cosmeticele pentru accentuarea sprâncenelor, paleta de contur, texturile fardurilor… toate sunt de vis!

6anastasia

 

8.Jane Iredale

Jane Iredale e unul dintre acele brand-uri pe care, înainte să fie disponibile la Madison Perfumery, le comandam de pe net – au un fond de ten mineral absolut genial. Și e o companie care arată îngăduință necuvântătoarelor.

7 jane-iredale

 

9.Essence

Ca un val de bucurie, cosmeticele Essence sunt disponibile în multe texturi, culori, și sunt extrem de atractive! În plus, brand-ul care se adresează fetelor trendy nu testează pe animale!

9 essence

 

10.E.l.f.

Poți găsi cosmeticele E.l.f. aici. Brandul are produse accesibile, dar eficiente, având o calitate ce-ți va aminti de produsele profesionale. Și sunt cruelty free!

9 elf

 

11.Murad

Murad, brandul de cosmetice dermato-clinice numărul 1 în SUA a fost fondat de Dr. Howard Murad, dermatolog, farmacist și vizionar. El a schimbat industria îngrijirii pielii cu o abordare revoluționară, numită Inclusive Health. Având 30 de ani de cercetare în spate, brandul ne oferă produse care stimulează frumusețea pielii din interior. Și care nu sunt testate pe animale. Produsele Murad sunt disponibile în Sephora.

 

 

murad

 

12. Paula’s Choice

Când brandul Paula’s Choice a fost lansat în România, am avut privilegiul să o intervievez pe Paula Begoun, fondatoarea companiei, însă nu mi-a menționat că produsele nu sunt testate pe animale (probabil nici eu nu am întrebat). Însă gamele de skincare create sub expertiza Paulei (beauty addict și autoarea a 20 de cărți despre frumusețe care au devenit best-seller) nu se testează pe animale.

 

Paula's choice

 

13. Mario Badescu

Iata un al doilea brand fondat de un român, care nu testează pe animale! E vorba despre Mario Badescu, coleg de facultate cu Ana Aslan, care a emigrat în SUA, și în 1967 a pus bazele unuia dintre cele mai reputate branduri de skincare de peste Ocean. Fie că ai auzit de produse, le-ai testat sau le folosești în mod curent, probabil te vei bucura să știi că toate sunt cruelty free!

Mario Badescu

 

Later edit: Din fericire, sunt multe branduri cruelty free în lume, însă nu toate sunt disponibile la noi în țară. 4 dintre companiile menționate au fost adaugate la sugestia cititorilor, deoarece nu le-am regăsit în listările internaționale pe care le-am consultat. De aceea, am hotărât ca topul să rămână deschis, pentru că toate aceste branduri care nu testează pe animale merită awareness. Dă-mi de veste!

kisss lavinia gogu

Foto poza principala: Ellis Faas

be the first to comment on this article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

17 − 13 =