Despre igienă și etichetă la saună

La noi nu e ca la ei. Asta e clar. Am fost odată (ca niciodată!) cu sora mea, Alexandra, la un spa din Cehia. La vremea aia mi s-au părut extrem de multe saune pentru un sigur loc. Erau vreo șapte: umede, uscate, pe diverse temperaturi și cu diverse arome. Și toate erau mixte. După ce am terminat turul, am zis să încep cu cea mai mare dintre saunele finlandeze. Și îi povesteam Alexandrei cât de încântată sunt, și cum n-am mai văzut așa ceva. Cred că eram cu capul întoars spre ea, care abia ținea pasul cu mine, când am deschis fără nici o ezitare ușa, a cărei transparență era camuflată de aburi.

Ce-mi văd ochii?! Sauna imensă era ticsită de o echipă de… sportivi, asta se vedea foarte clar. Iar în plan secundar, remarc că unii erau acoperiți parțial cu cearceafuri, iar unii în costumul lui Adam. Cred că am făcut deliciul publicului când am dat cu un pas înapoi, și eram pe cale să trântesc ușa, ca și cum aș fi surprins pe cineva la toaletă. Dar m-a oprit Alexandra: „Am ajuns aici, deci trebuie să intrăm, suntem în ușă, e penibil…”. Mă gândeam că tocmai m-am trădat că nu sunt cehoaică. Și am intrat, fără să mă uit strânga-dreapta.

Apoi remarc mai în spate, erau și niște doamne, la fel de dezinhibate. “Ah, am uitat să te avertizez, aici nudismul e normal în saună, și nu impresionează pe nimeni”, mi-a zis sora mea. Noi, amândouă cu costumele de baie pe noi, plus cearceafuri speciale. Doar deh, suntem formate de o societate pudică (oarecum). Dar într-adevăr, nimeni nu se uita le nimeni, oamenii mai socializau, dar privindu-se în ochi. Și nu știu când și cum ar putea să fie și la noi o atmosferă așa de relaxată – până la urmă, suntem latini.

După acest episod, am început să cercetez acest subiect și am aflat că, într-adevăr, nu e sănătos să porți costum de baie la saună, pentru că sunt confecționate din materiale sintetice (adică petrol), iar când se încing (la temperaturi între 80 și 95° Celsius) emană diverse substanțe, și nu e OK, în special din punct de vedere medical (te predispui la infecții ginecologice). Iar apoi, principalul beneficiu al saunei e detoxifierea prin transpirație, purificarea pielii, deci dacă ești acoperită, îți minimizezi beneficiile.

Nu spun că trebuie să faci nudism la saună (deși România e una dintre puținele țări din Europa unde asta nu e o practică comună), dar te poți acoperi cât consideri că e necesar cu cearceaful special destinat acestui scop. Chiar și prosopul îți sufocă pielea, prevenind detoxifierea pielii, care e, la urma urmei, cel mai mare organ, și prin el eliminăm o foarte mare parte a reziduurilor. Uite, de exemplu, arsurile pe suprafețe mari ale corpului devin letale tocmai pentru că organismul nu mai poate excreta toxinele.

De-a lungul timpului am adunat mai multe indicații pentru folosirea saunei, în afară de cele evidente, precum dușul obligatoriu sau că trebuie să intri desculță.

  • Nu purta bijuterii (se încing) sau machiaj. Sauna îți oferă prilejul de a-ți curăța pielea, iar acest lucru nu se va întâmpla dacă porii sunt blocați de ford de ten. Din contra, după două reprize de saună alternate cu duș, poți să-ți aplici o mască hidratantă (eventual, transparentă, să nu sperii oamenii) pe față și pe păr. Căldura va facilita penetrarea ingredienților activi.
  • Așează prosopul în așa fel încât să îți cuprindă întreaga suprafață a corpului. În primul rând pentru tine, dar și pentru cei ce se vor așeza dupa aceea.
  • Oferă spațiu celor din jur și nu îi studia. E treaba lor dacă au câteva kilograme în plus sau în minus, dacă s-au epilat etc.
  • Nu petrece mai mult de un sfert de oră în saună – expunerea prelungită la temperaturi așa înalte poate cauza greață, senzație de leșin, dureri de cap, deshidratare.
  • Nu consuma alimente grele înainte de saună (eventual, ceva light), iar după, hidratează-te cu apă minerală.

kisss lavinia gogu

Fotografie din spa-ul Hotelului Kronwell

There are 3 comments for this article
  1. Andreea April 26, 2016 4:41 pm

    Recunosc, nu am fost pana acum la sauna. Iar articolul tau mi se pare extrem de util mai ales pentru cineva ca mine, care nu stie ce si cum!

    Nu stiu daca mi-ar placea sa stau un sfert de ora sa transpir. Caldura nu este chiar prietena mea cea mai buna. Dar cine stie?

    • Lavinia Gogu April 26, 2016 6:49 pm

      Sincer, eu nu stau un sfert de ora, cam 10 minute, asa. Sa stii ca la finlandezi, sauna era locul de rugaciune, pentru ca te purifica. Iar dupa ce te incalzesti, e asa de bun un dus cu apa rece. Trebuie sa incerci, dupa aia te vei simti extrem de light. Prima oara cand am incercat aveam vreo 17 ani, si dupa mai multe cicluri de sauna/dus/bazin, simteam ca pasesc pe nori :).

  2. George April 25, 2018 8:30 pm

    Buna! Acum este si in Romania, In Bucuresti, un spa in care este permis nudismul..;)..Este vorba de Orhideea spa.. Citeste regulamentul , mai recis la pagina 7. Eu am fost acolo si este ff. Ok. Am facut sauna nud fara nici o problema.. 😉
    Cele bune
    George

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

twenty − twelve =