Dr. Gabriela Albu: Nu-mi pun semnătura pe injectări care invită la zâmbete ironice

 Tratamentele injectabile, de la toxina botulinică la acid hialuronic, terapia vampir, mezoterapii și…. tot ce presupune ace, au devenit extrem de populare pentru că sunt un remediu antiaging cu efecte imediate. Însă, atunci când un search pe Google îți prezintă o ofertă atât de variată, cum alegi unde să mergi? Cred că diferența de rezultat o fac mâna medicului, viziunea sa estetică și etica de lucru.

Am făcut cunoștință cu dr. Grabriela Albu acum ceva vreme, la un botox party, acum ceva vreme. Trebuie să recunosc, pe mine botoxul mă fascinează de când am citit în Time că această neurotoxină, dincolo de celebrul efect de netezire a ridurilor, are multe alte aplicații estetice și medicale… poate vindeca depresii sau migrene! Medicul m-a informat despre lucruri noi, precum faptul că unele persoane au imunitate la această toxină, că în timp se poate dezvolta o toleranță, sau că se injectează și în maseteri (mușchii mandibulari), intervenție devenită celebră după ce Angelia Jolie și-ar fi definit așa ovalul feței. (Se pare că injectarea maseterilor se face off label de mulți ani, pentru că nu este aprobată FDA, însă chiar nu auzisem niciodată de ea).

Ulterior, am revenit în cabinetul luminos al dr. Albu, medic specialist în dermatologie, din zona Piața Victoriei, pentru a afla mai multe despre tratamentele injectabile, la un ceai acompaniat de muzică clasică.

Ce înseamnă estetica, prin ochii tăi?

Dr. Gabriela Albu: Pentru fiecare pacient, scopul intervențiilor estetice este să armonizez trăsăturile feței. De exemplu, dacă vine cineva în cabinet cu dorința de a-și mări buzele, întreb: “Cam cât le vreți?”. Toată lumea are un reper, de obicei poze cu celebrități. Iar dacă consider că acel tip de buze nu se potrivesc structurii faciale a pacientei, o informez că acele buze ar atrage atenția, însă nu într-un mod admirativ. Dacă după explicații și poze comparative nu dorește să facă un compromis, de dragul unui rezultat estetic, prefer să refuz să-mi pun semnătura pe niște injectări exagerate, ce trezesc zâmbete ironice.

Care sunt efectele secundare ale botoxului?

Dr. Gabriela Albu: Botoxul e doar marca brandului Allergan din SUA – de fapt, primii care au comercializat-o. Însă numele este toxina botulinică de tip A, aceasta se folosește cel mai des. Sunt efecte secundare date de doza terapeutică, când se folosește toxina ca medicament: neurologie, pediatrie infantilă… în spital. Iar toxina botulinică pentru uz cosmetic are un grad de siguranță mulțumitor, însă în timp, unele persoane pot dezvolta toleranță la toxină.

Multe femei se întreabă dacă există riscul de “cădere a feței” după renunțarea la tratamentul cu toxina botulinică. 

Dr. Gabriela Albu: Problema principală este că îți este greu să-ți dai seama de diferențe, atunci când de privești în oglindă, de aceea se fac poze. După injectarea cu toxină se poate renunța în orice moment la continuarea tratamentului, mușchii semi-paralizați își recapătă tonusul foarte rapid după încetarea efectului,  odată ce impulsul nervos e deblocat. Problema este că pe parcursul unui an sau doi, mai acționează și gravitația, ridurile anterioare încep din nou să sape, iar îmbătrânirea se produce și la alte nivele (textura pielii, retracție osoasă, pierderea volumelor). De aceea unele persoane pot avea senzația că arată mai îmbătrânite după ceva vreme. Toxina previne ridurile de expresie, le netezește, însă nu poate face minuni.

De asemenea, am auzit că netezind ridurile cu toxină și relaxând anumiți mușchi de la nivelul feței se pot crea riduri în alte zone.

Dr. Gabriela Albu: Da, este vorba despre ridurile compensatorii, însă acestea se produc atunci când medicul nu injectează toate zonele adiacente expresiilor faciale. De exemplu, dacă netezești riduri de pe frunte, se pot adânci ridurile de pe nas. De aceea, mi se pare foarte ciudat când anumite clinici fixează prețul în funcție de numărul de zone injectate. Pacientul nu poate să aleagă acest număr sau tipul de toxină, nici chiar cantitatea. Medicul trebuie sa anticipeze unde s-ar produce ridurile compensatorii și să injecteze în așa fel încât să le prevină adâncirea.

 Există un stigmat legat de intervențiile estetice de orice gen. De unde a pornit?

Dr. Gabriela Albu: Probabil că de acest lucru se pot face vinovate anumite persoane publice care au făcut excese, însă cred că rolul de educare atât în estetică cât și despre riscuri îi revine medicului, este o axiomă a acestei meserii. Pacientul trebuie informat pas cu pas, pentru a lua o decizie informată și pentru a se obține un rezultat armonios.

Ce înseamnă și ce presupune un plan de reîntinerire în cabinetul de dermato-estetică?

Dr. Gabriela Albu: Rejuvenarea e un termen care se folosește acum destul de mult, iar în cabinetul meu, lucrez în trei etape. Una este refacerea volumelor pierdute cu acid hialuronic, reducerea volumelor, acolo unde e cazul, cu substanje de lipoliză, care topesc grasimile și relaxarea mușchilor de expresie cu toxina botulinică. Apoi, pentru refacerea texturii, redensificarea pielii și rehidratare, se face laser, peelinguri, microneedling, terapia vampir etc. Iar pasul trei constă în retușarea anumitor asimetrii. Atât cantitățile folosite, tipul produselor și al terapiilor pot diferi de la o persoana la alta, în funcție de vîrstă, problemele pielii, preferințe și rezultatul dorit. Planul de rejuvenare este întotdeauna personalizat.

Ce ne așteaptă nou în domeniul esteticii?

Dr. Gabriela Albu: Aparate noi apar din trei în trei luni, însă personal, sunt adepta injectabilelor. Folosesc în special acid hialuronic, pentru că e natural, testat, safe. Nu folosesc grăsime, dar nici produse permanente sau semipermanetnte (polimeri), deoarece acestea riscă să fie respinse de organismul pacientului. Pentru mine, siguranța este pe primul plan. Legat de noutăți, piața acidului hialuronic e în continuă transformare și formulele sunt din ce în ce mai avansate. Folosesc o combinație de mai multe branduri și produse pe care le consider foarte bune.

Care este cea mai mare satisfacție în plan profesional?

Dr. Gabriela Albu: Deși mă bucur atunci când văd ca pacientele vor sa prevină semnele îmbătrânirii, trebuie să recunosc că am o satisfacție deosebită atunci când fac rejuvenare pentru doamnele mai în vârstă, și văd transformări majore. De obicei, pacientele îmi aduc poze cu ele de când erau mai tinere, pentru a mă ghida. Bineînțeles, mi s-a întâmplat și să primesc o poză de 18 ani, de la o pacientă de 50, dpret pentru care a trebuit să îi spun că nu putem obține acel rezultat, și că trebuie o imagine mai recentă. Câtodată, îmi sunt indicate și poze cu celebrități, iar răspunsul meu e similar.

 

be the first to comment on this article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

11 + 18 =