7 traume post Disney

Pășim în lume cu o groază de așteptări prefabricate și iluzii tapisate cu sclipici, și pe cine am putea să da vina dacă nu pe desenele Disney, cea mai mare fabrică de povești.

Basmele conturate în desene animate sunt primele povești de viață cu care avem contact. Și, deși niște clișee, când abia bâjbâim lumea, ne fac să credem în magia de a trăi, în dragoste la prima vedere și în broaște sau bestii care se transformă în prinți. Dar ce te faci când pășești în lume și constați că, dacă ți-ai pierdut pantoful, e un semn că ai băut cu un Aperol peste limită, și nicidecum un indiciu că iubirea vieții e după colț. Iar când iluziile de cristal, plămădite sub magia Disney, se sparg, ele se transformă în veritabile traume.

E adevărat că Disney a început să-și mai repare din neajunsuri cu desene precum Frozen sau Maleficent, dar (cel puțin) pentru generația noastră, e prea târziu, răul a fost făcut. Mărturisesc că aș putea să scriu o lucrare de doctorat pe tema asta, despre cât de diferită e viața reală față de simularea oferită de povești. Dar mă voi rezuma în principal la deziluziile legate frumusețe. Credeam…

 1. Că atunci când o să cresc mare o să am părul des și lung ca Ariel și, dacă o să îmi fac breton, o să arate mereu impecabil!

Spre șocul meu din fiecare dimineață, părul nu arată senzațional by default. Poate doar după un tratament de hidratare și după ce un hairstylist priceput îl spray-ază cu un pic de magie. Și poate, dacă aș purta extensii. Dar nici atunci nu va fi le fel de lung și bogat. Deci trebuie să mă resemnez în fața realității – nu voi avea niciodată părul ca mica sirenă.

via GIPHY

2. Că, dacă ai răbdare, speri, visezi și-ți faci treaba, înainte de bal, o vrajă te va coafa, te va machia ca la carte și-ți va alege ținuta.

Ummm, nu! Indiferent câtă treabă ai fi avut în ziua respectivă, dacă e vreun așa-zis bal, tot tu singurică va trebui să-ți faci părul și machiajul, sau va trebui măcar să-ți faci timp de programări. Dacă nu te cheamă Cenușăreasa, poți să aștepți mult și bine… balul poate avea loc și fără tine.

via GIPHY

3. Că tușul, odată aplicat, va arăta mereu perfect!

În primul rând, cine a zis că vei reuși să-ți aplici tușul la perfecție, ca Jasmine? Dar, hai să zicem că e posibil, doar nu degeaba există vorba “să nu întrebi niciodată o femeie cu codițe de tuș de ce a întârziat”. Apoi, de ce ni s-a creat așteptarea că va arăta perfect pe tot parcursul zilei, din toate unghiurile. Codițele pot curge, se pot estompa sau le poți compromite chiar tu, atingându-ți ochii, dacă uiți că ești machiată!

via GIPHY

4. Că vei arăta super când te trezești și din cel mai profund somn.

Frumoasa adormită era o mică excepție. Noi, restul muritoarelor, ne trezim cu ochii lipiți, părul vâlvoi și urme de cearșaf pe față. Iar dacă ar trebui să fim trezite de vreun prinț, probabil am fi nevoite să ne scuzăm jumătate de oră, pentru amenajare, din clipa în care am deschide ochii. I woke up like thiiiis!!!

via GIPHY

5. Că demachierea e floare la ureche.

Serios? Îți îndepărtezi machiajul cu ruj roz, tuș, mascara și smokey eyes în două secunde? Adică nu îți plimbi pe ten 5 dischete demachiante, înmuiate în loțiuni cremoase sau micelare, nu te speli apoi pe față cu un produs special, sau nu folosești măcar un tonic, pentru o curățare desăvârșită? Vai, Mulan…

via GIPHY

6. Că animalele de companie îți vor împleti părul…

Da, mi-am imaginat că se poate întâmpla, dar până acum, motanul meu nu mi-a împletit niciodată părul, poate doar niște câlți, în timpul somnului. Dar uite-te la Pocahontas! Poate ar trebui să-mi schimb felina cu un raton!

via GIPHY

7. Sau că animalele te vor ajuta la curățenie, cum am văzut la Cenușăreasa și la Albă ca Zăpada…

Să ne înțelegem, tu faci curat după animalul de companie, nu invers. Știu, ar fi trebuit să mă resemnez demult cu chestia asta, dar când ai câțiva anișori, povestea pare cât se poate de plauzibilă!

via GIPHY

… Că broaștele și bestiile se transformă în prinți superbi.

Aici nu e vorba de frumusețe, cel puțin de frumusețea noastră, ci de a lor. Dar cred că e cea mai mare deziluzie dintre toate. Așa că, un mic reminder: broaștele și bestiile nu se vor transforma niciodată în prinți. Decât poate în ochii noștri. Și nici măcar iluzia negării nu durează multă vreme. Pam-pam!

Să fim frumoase până la adânci bătrâneți!

kisss lavinia gogu

Foto: Ioan Cernei
Rochie: Cristina Cernei

There are 5 comments for this article
 1. Adina April 15, 2016 12:40 pm

  7 traume, de fapt sunt 8… 🙂 pe langa asta, faptul ca animalele te ajuta la curatenie sau nu e tocmai legata de beauty.

  sa nu mai spun ca traumele disney si falsele asteptari legate de feminitate, relatii si viata adulta sunt cat se poate de reale.

  ceaa ce tratezi tu aici e ridicol, chiar si in gluma. adica, serios, tu chiar ai crezut vreo clipa chiar si copil fiind, ca animalele o sa-ti impleteasca parul? 🙂

  blonda indeed.

  • Lavinia Gogu April 15, 2016 8:43 pm

   Stii, unele traume au fost prea profunde sa nu le scriu, chiar daca nu erau de beauty sau chiar daca am decis sa nu le pun la socoteala (literally), dar am mentionat “mă voi rezuma în principal la deziluziile legate frumusețe”. Oricum, articolul e un pamflet, dar lasa asta, m-as bucura si daca te-a amuzat, cat de putin… P.S. Cand eram mica chiar credeam ca orice e posibil :). Si ma bucur ca am ajuns sa cunosc senzatia asta vreodata. Blonde and proud!

  • Fata rea April 16, 2016 12:05 pm

   @adina, daca tu cauti tratate de psihoterapie pe bloguri, ai o problema… si asta cu “blonda”, sexist much? :))

 2. Madalina Radu April 15, 2016 1:39 pm

  Genial!! Chiar ieri ma plangeam mamei ca m-au mintit si ei si desenele ca chiar sunt si voi fi o printesa cu o viata minunata :)) Damn, Disney!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

seventeen − 2 =